Mustre pletenja jednom rolnicom – mali dodatak

jednom od prethodnih postova opisala sam pletenje korpice sa jednom rolnicom, odnosno jednostruko pletenje. Ovo je neka vrsta nastavka, odnosno mali dodatak jednostrukom pletenju korpice.

Osnovni način pletenja je redom, oko svake rolnice, kao što je i prikazano u pomenutom postu.

Kratko podsećanje: kod ovakvog pletenja morate imati neparan broj rolnica oko kojih ćete plesti, da bi pletenje bilo kao na šemi

jedna rolna 1x1slika: Pinterest

Druga varijanta ovakvog pletenja je pletenje oko dve rolnice osnove. Takodje pletete jednostruko, dakle jednom rolnicom ali idete preko dve a zatim ispod sledeće dve.

jedna rolna 2x2 slika: Pinterest

Ali pazite – ovaj put ćete imati paran broj rolnica u osnovi – koji podeljen sa 2 daje neparan broj, dakle radićete sa 14, 18, 22 rolnica ….u zavisnosti od veličine korpice ili korpe.

No, kao i kod svakog pletenja postoje razne  varijacije te tako i ovde:

– ako želite da dobijete dijagonalni izgled pletenja, tada u osnovi morate imati 11, 14, 17, 20, 23 … rolnica.

U tom slučaju prvi red pletete tako što idete preko dve rolnice pa iza dve, ali u sledećem redu ( zbog broja rolnica) pletenje se pomera za jedno mesto mada vi i dalje pletete dve preko i dve iza. Ovo je šematski prikaz ovakvog dijagonalnog pletenja:

jedna rolna 2x1 slka: Pinterest

Iako pletete jednostruko, tj  idte samo sa jedne strane oko svake petlje (ne obuhvatate je sa obe strane, kao kod pletenja sa dve rolnice), i ovde možete u isto vreme plesti sa dve rolnice, koje se u stvari ponašaju kao jedna:

(kao na šemi)

jedna rolna 2x2 obicno slika: Pinterest

ili ako se odlučite za dijagonalno:

pr 2x1 dijagonalno slika: Pinterest

Kod jednostrukog pletenja, bili da radite sa jednom ili dve rolnice,  način rada je isti samo morate obratiti pažnju na broj rolnica koje će vam činiti osnovu.

Pre pletenja korpice, ako se odlučite za ovaj način rada, nacrtajte malu šemu da proverite koliko vam rolnica treba u osnovi kako biste izbegli eventualne greške ili omaške u računanju.

Iako je u pitanju jednostruko pletenje, može se koristiti veliki broj različitih načina pletenja kako bi korpice bile dekorativnije. A ukoliko su rolnice kojima pletete drugačije boje od rolnica osnove dobićete lepu dvobojnu korpicu.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s