Mustre pletenja – jednom rolnicom

Pošto sam u prethodnim postovima prikazala pletenje dna, kao i pletenje, ko želi, ivičnog ili graničnog reda, vreme je da predjem i na mustre pletenja, bar one najosnovnije i za početak jednostavnije.

Najjednostavnije je pletenje jednom rolnicom.

Dno se takodje može isplesti sa jednom rolnicom kako je već opisano u postu pletenje od papira – okrugko dno (2)   pod rednim brojem dva, ali i ne mora. Po želji.

NAPOMENA – kad se plete sa jednom rolnicom, broj rolnica oko kojih se plete MORA BITI NEPARAN da bi rolnica uvek išla jednom ispod a jednom preko rolnice osnove, naizmenično i bez ponavljanja, i da bi to izgledalo kao na ovoj šemi.

jednostruko

Kad završite dno i postavite kalup oko koga rasporedite tj uspravite rolnice-osnove oko kojih se plete, ako želite ivični red sledi malo podsećanje- postavljate tri rolnice (može i četiri), dve iza početne uspravne rolnice, i jednu iza druge uspravne rolnice. Prvom rolnicom, na slici označenoj sa „a“, idemo ispred dve uspravne rolnice (1 i 2), ali ispod dve druge „b“ i „c“, i postavljamo je iza uspravne rolnice br 3

DSCN2038

DSCN2043

kad je red gotov izgleda ovako.

DSCN2036

Kod prve uspravne rolnice (najbolje je da se ona označi na neki način kako bi završili gde smo i počeli i kako bi sa svih strana imali isti broj redova) postavljamo jednu rolnicu i pletemo.

Pletemo tako što idemo jednom ispred, jednom iza uspravnih rolnica.

NanaNan

Pošto je broj uspravnih rolnica NEPARAN, kad završimo prvi red, u sledećem redu će se, iako pletemo na isti način, položaj rolnice menjati. Kod uspravne rolnice gde je bila ispred sad će biti iza, i obrnuto – što se vidi iz slike.

DSCN2060

Iako se plete jednom rolnicom, pletenje je lepo i pruža mogućnost kombinovanja i šaranja.

DSCN2062

logo2

Advertisements

Jedno mišljenje na „Mustre pletenja – jednom rolnicom

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s