Pečurke

Postoji više vrsta pečurki ali ono što im je zajedničko to je da u proseku na 100 gr imaju oko 25 kcal i da sadrže hranljive i lekovite sastojke.

Pečurke imaju 10-20 puta manje kalorija nego neki slatkiši ili alkoholna pića, 2-3 puta manje kalorija nego neko povrće i voće, do 30 puta manju energetsku vrednost nego koštunjavo voće i 2 puta manje kalorija nego mleko, a 4 puta manje kalorija nego jogurt….

Ali nasuprot malom broju kalorija s druge strane ima puno korisnih sastojaka poput bakra, belančevina, biljnih vlakana, vitamine A, B i K, glukain, gvožđe, enzime, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, pektin, proteine, selen, fosfornu kiselinu, hlor, cink……

Pečurke su antioksidanti, dobre su u borbi protiv Alchajmerove bolesti, akni, alergija, anemije, astme, depresije, dijabetesa. Jačaju nervni sistem, pomažu kod poremećaja metabolizma, održavaju krvne sudove, ublažavaju osteoporozu, PMS, leče probleme sa štitnom žlezdom, lošim holesterolom, krvnim pritiskom, kosom, kožom, kostima i zubima.

Sveže pečurke ne mogu dugo da stoje, ako ih sušite pre upotrebe ih samo malo natopite vodom.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s