Dresing za prolećne salate – VINEGRET

slika:www.kuhar.ba

Za osnovni vinegret preliv (od francuske reči vinaigrette) potrebni su vam sirće, ulje, so i biber. Da bi preliv bio dobar koristite čisto vinsko sirće i nerafinisano maslinovo ulje.
Količina po osobi – kašika sirćeta pomeša se sa solju i biberom, dodaju se 3 kašike ulja i dobro promeša.

Uz zelene salate i salate sa povrćem – koristite vinegret (dresing) sa začinskim biljkama. Navedenoj količini po osobi dodajte i kašiku seckanog začinskog bilja, kašičica senfa, seckani čen belog luka, kašičica seckanog crnog luka sa malo tabasko ili 2-3 kapi soja sosa.

Uz ribu i živinu i želenu salatu najbolje ide vinegret (dresing) od povrća. Po osobi kašiku seckanog povrća (paradaiz, celer, crni luk, paprika) pomešajte sa kašikom sirćeta, 3 kašike ulja , malo soli i bibera.

Krompir i mešane salate sa povrćem je najbolje preliti pikantnim prelivom  od (po osobi) kašičice mladog luka ili praziluka, seckanim kuvanim jajetom,  kašikom seckanih začina (vlašac, peršun). Sve promešati sa kašikom crvenog vinskog sirćeta, solju, biberom, 1/2 kašičicwe meda, 1/2 kašičice senfa i 3 kašike ulja-maslinovog.
Saveti:
1. ako želite blaži dresing umesto svežeg crnog luka koristite blago preoprženi luk.
2. med daje fin slatkast ukus
3. sok od pomorandže daje lepu boju
4. ulj uvek sipajte kap po kap u sirće i dobro mpromešajte
5. uvek koristite sveže mleven biber
6. limun može da zameni sirće
7. so koristite samo u malim količinama
8. možete ga pripremiti i u većoj količini koju ćete čuvati u staklenoj flaši, da ga uvek imate pri ruci.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s