Ključ za srećan život

(članak iz Lise od 23.o8.2013)

Nemoguće je da budemo srećni ako ne prihvatimo sebe kakvi jesmo. To je jedan od osnovnih uslova za ispunjen i srećan život.
Možda i vi pripadate generacijama koje su odrastale verujući da je ljubav prema sebi znak da smo sebični, samoživi, egocentrični…koje su učene da treba da budemo ljubazni prema drugima, velikodušni, da poštujemo i volimo druge.
Normalno je da treba da budemo takvi, ali da bismo to i postali pre svega treba da volimo i poštujemo sebe, jer ćemo tek tad imati dovoljno ljubavi da je ponudimo i podelimo sa drugima.
Zadnjih godina ovo se sve više naglašava i mnogi autori poput Lujze Hej, svojim delima (Kako da izlečite svoj život, Moć je u vama..) pokušavaju da nas nauče tome i da nam pokažu put i način da to i ostvarimo.

slika:www.jogastudiohipokrat.rs
Prvo i osnovno je da prihvatimo sebe kakvi jesmo, da postanemo svesni svojih vrlina kao i mana, da sebe manje kritikujemo i da sebi pruživo više nežnosti i pohvala.
U nastavku su neka od osnovnih uputstava Lujze Hej:

PRESTANITE DA KRITIKUJETE SAMI SEBE

slika:www.kreiranje-uspeha.com
Normalno je da niste nepogrešivi i da ste svesni toga. Ali ako nešto pogrešno uradite ili kažete, nemojte sebi govoriti reči poput
„Ja sam grozna osoba, uvek grešim, nikad ništa ne uradim kako treba!“.
Umesto toga recite
„Pogrešila sam, svesna sam toga, ali ću to ispraviti i trudiću se da se promenim nabolje“.

BUDITE DOBRI PREMA SEBI
Ovo će biti teško ukoliko ste osoba sklona stalnoj samokritici. Takodje treba biti svestan da se ništa ne može ostvariti preko noći. Za sve je potrebno vreme, za promene prema samom sebi, za promene u vašem životu. Dajte sebi to vreme. udite strpljivi i uporni i videćete da će se i okolnosti u vašem životu postepeno poboljšavati.
Ako i pogrešite (a ponekad i hoćete, jer niko nije nepogrešiv) nemojte da vas to obeshrabri. Cilj je da budete srećni i zadovoljni a ne savršeni.

PRIHVATITE LOŠE OKOLNOSTI
Ako sebi stalno ponavljate kako ste nezadovoljni, kako vas nešto ili neko nervira ili to mrzite, ta loša osećanja će se samo povećavati i stvarati negativnu energiju oko vas.
Sve što se dešava, dešava se sa nekim razlogom. Probleme treba prihvatiti, jer tek kad ga prihvatimo bićemo u stanju da se nosimo sa njim i da ga rešavamo, što će rezultirati pozitivnim promenama u našem životu i našem odnosu prema sebi, prema drugima kao i u odnosu drugih prema nama.

POHVALITE SEBE

slika:project-management.srbija.com
Možda zvuči pretenciozno, samoživo, ali kao što preterana samokritika vodi ka obeshrabrivanju, tako i će i pohvala koju uputite sebi, kada nešto dobro uradite, da vam pomogne da sebe vidite kao bolju osobu i daće vam volje da tako i nastavite.

VODITE RAČUNA O SVOM TELU
Hranite se zdravije. Otkrite koja hrana vam godi, smanjite nezdrave navike.
bavite se fizičkom aktivnošću koja će vam pomoći da se osećate zdravije i življe.
Telo je hram naše duše i važno je da ga negujemo i čuvamo.

POSTANITE SVESNI SVOJIH NEGATIVNIH OSOBINA I PRIHVATITE IH
Važno je da postanemo svesni svojih negativnih osobina – tvrdoglavosti, džangrizavosti, plahovitosti…. Negiranjem nećemo moći da ih promenimo.
Ali ako ih prihvatimo i postanemo svesni tog,a tada ćemo moći to i da promenimo i postanemo smireniji i prihvatljiviji  drugima.

VOLITE SEBE SADA
Budite svesni sebe sada, ovog momenta. Prihvatite i zavolite sebe kakvi ste upravo sada, sa svim dobrim i lošim osobinama, kao što roditelj voli dete i kad ga iznervira ili naljuti.
Iz takve ljubavi se radja potrebna energija koja nas oplemenjuje, daje nam snagu da se suočimo sa izazovima i potrebnim promenama.
A ta ljubav treba da počne OVOG MOMENTA.

slika: http://www.soulmuse.org

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s