Peršun

http://www.bizlife.com

 

Pored origana,
cimeta,
djumbira,
žalfije,
kurkume i
crvene paprike
i peršun spada u začine sa najjačim lekovitim svojstvima.

Poželjno je uvrstiti ga usvakodnevnu ishranu.
Peršun sadrži: kalijum, vitamin B12, druge vitamine iz B grupe, vitamin C, bakar, provitamin A, gvožđe, mangan, kalcijum i hlorofil.
Ali – upotreba peršuna u prevelikim količinama nije preporučljiva, pre svega trudnicama zbog eventualnih kontrkcija a takodje ni drugim osobama pošto može da dovede do smanjenja kalijuma.
Peršun se najviše ceni kao diuretik, a takodje grickanje peršuna otklnja zadah bolje nego razne vodice, žvake ili sprejevi.
Peršunovo ulje Oleum petreselini je odličan lek protiv krvi u mokraći, za ispiranje mokraćnih kanala, protiv kamena u bubregui bešici.
U spoljnoj upotrebi navedeno ulje je odlično sredstvo protiv insekata. Ni sa uljem se ne sme preterivati pošto u većoj količini, sastojci poput miristicina i apiola mogu biti toksični i izazvati oštećenje jetre, aritmiju i iritaciju gastrointestinalnog trakta.

Grci su peršun smatrali lekom i svetom biljkom, Rimljani su njime hranili gladijatore jer su smatrali da daje snagu, jača reflekse i bolju koncentraciju.

RECEPTI

Za izlučivanje tečnosti
Koren lišće i semenje peršuna izmešati u približno sličnim količinama pa sve usitniti.
Na pet kašika mešavine ide pola litre vode.
Staviti vodu da provri, ubacite peršun i kuvajte 5 minuta. Trebalo bi da odstoji 20tak minuta a potom ga procedite.
Pije se 3 puta dnevno po šoljicu.

Ublažavanje sećerne bolesti
Sitno narendati koren i sveže lišće peršuna i pomešano sa jogurtom ili kiselim mlekom piti svako veče pre spavanja.

Za jačanje nerava
Koren i list peršuna što sitnije iseckati i pomešati sa sokom od maline i bagremovim medom.
Uzimati pre spavanje, a u slučaju posebne uznemirenosti svkodnevno treba uzimati 3 puta dnevno pre jela po kašiku mešavine od
1 kgbagremovog meda
2 dl soka od korena i lista peršuna (samleveno u blenderu i procedjeno kroz gazu)
i 5 dl soka od malina.

Protiv otečenih i upaljenih očiju
Staviti 3 dl vode staviti da provri dodati 2 kašike isitnjenog peršunovog lišća i kuvati 2-3 minuta.
Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi pa procediti kroz gazu.
Ispirati oči više puta dnevno a uveče staviti oblogu (6 grančica peršunovog lista pa odozgo povezati gazom). Skinuti ujutru u zamračenoj prostoriji.

Čišćenje bubrega od peska
protiv žutice i za jaču jetru i slezinu
Pomešati po 100 gr korena, lista i semena peršuna, pa od te mešavine uzimati po 2 kašike i kuvati od 5-8 minuta u 2 dl provrele vode.
Posle sat vremena procedite i pite po šoljicu pre jela.
Ovaj čaj pite sve dok sve ne potrošite ( oko 3 dl).

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s