Veknica sa brusnicama

 

DSCN0362

sastojci:
3 jaja,
150 gr šećera,
150 ml mleka,
150 ml ulja,
200 gr mekog brašna+100 gr integralnog brašna (ili 300 gr mekog – po želji)
1 kesica praška za pecivo,
1 kesica vanilin šećera,
300 gr brusnica,
šećer u prahu za posipanje,
ulje za podmazivanje.

Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko, ulje,  prosejano brašno sa praškom za pecivo, vanilin šećer, izmešati pa dodati brusnice.
Sipati upodmazanu  duguljastu modlu i peći  u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko  30 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Pre vadjenja proveriti čačkalicom da li je testo pečeno.
Pečeno izvaditi i ostaviti malo u kalupu da se prohladi. Ohladjeno posuti šećerom u prahu i servirati.

Mala napomena o brusnicama: (izvor – Praktika)

Brusnica je bobičasto voće veoma otporno na hladnoću.Sadrži mnogo organskih kiselina, provitamina A, vitamina B grupe, te mnogo minerala. Pored ovog, sadrži benzolnu kiselinu koja služi kao prirodni konzervans. Semenke brusnice u svom sastavu imaju omega-3 masne kiseline. Brusnica je prirodni antibiotik jer sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu, a zbog koncentracije bioflavonoida sprečava i nastanak oboljenja desni i komplikacija kod dijabetesa. Može se koristiti u svežem stanju kao i smrznuta ili osušena. Ima veliku primenu u kuhinju, kao dodatak mesu, voćnim salatama,džemovima ili kolačima.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s