Kolač sa šljivama

http://www.novosti.rs

testo sastojci:
150 gr margarina
150 gr šećera u prahu
1 jaje
200 gr brašna
100 gr mlevenih oraha

400 gr šljiva

testo 2 sastojci:
4 jaja
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike kisele pavlake

1 šlag

Margarin i šećer u prahu penasto umutiti. Dodati jaje pa sve ponovo mutiti. Polako dodati brašno i mlevene orahe i zamesiti glatko testo. Testom obložiti dno i stranice okruglom nauljenog kalupa. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 min. Izvaditi i po testu poslagati šljive.
Dok se prvi deo testa peče pripremiti i drugi deo.
Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i kiselu pavlaku. Masu izmešati i preliti preko poredjanih šljiva.
Vratiti u rernu i peći još 25 min na istoj temperaturi.
Na ohladjen kolač staviti umućen šlag (moj izbor će ipak biti glazura od čokolade, jer volim tu kombinaciju :))

 

Malo i o šljivama (izvor http://www.novosti.rs)

Šljiva je zaštitni znak Srbije, I osamdesetih godina smo bili  najveći proizvođači ovog voća na planeti. Na žalost to više nismo.

Ova izuzetno zdravo voće, bogato je vlaknima, vitaminima C, B1, B2, B6 i E, beta karotenom, esencijalnim kiselinama, fluorom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i bakrom. Ako se redovno konzumira poboljšava varenje, sprečava zgrušavanje krvi, snižava krvni pritisak i pomaže kod srčanih oboljenja. Zato uživajte u sočnim šljivama.

I jedan mali odlomak  sa bloga http://miljalukic.blogspot.com/2011/03/japan-zemlja-prema-kojoj-gajim-duboko.html  o vrednosti šljiva u Japanu

…“I još se velikodušno ponudila da napravi knedle sa šljivama, pa kad je otišla da kupi šljive umalo nije pala u nesvest od cene: to je za njih egzotično voće, svaka šljiva je marljivo očišćena i zavijena u papir, prodaju se na komad.“

A kod nas se pretače u rakiju!!! naveliko.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s