Maceriranje biljaka – macerati

Macerati se dobijaju potapanjem delova biljaka u nekom od bilnjih ulja. Na taj način lekovita dejstva biljaka se tope i prenose na ulje. Odnos je najčešće 1:10 – pr 10 gr bilja na 100 ml biljnog ulja

Posudu (najbolje je uzeti manju teglicu) napuniti do pola sa usitnjenom biljkom koju (čvrsti delovi biljke teže upijaju ulje) želimo da maceriramo a potom dospemo biljno ulje. Zatvorenu teglicu treba ostaviti na sunčano mesto da stoji 4-5 nedelja i protresti 1-2 puta u toku dana (uveče unositi staklenku unutra). Nakon toga macerat se procedi (mora biti bez taloga) u tamnu bočicu i drži se na tamnom i suvom mestu do upotrebe. Tako spremljen macerat ima rok trajanja po nekoliko meseci, a dodavanjem vitamina E produžava se rok trajanja.

Najbolje je ako se prave sa nekim laganim, brzo upijajućim uljem jer se tada mogu stavljati direktno na kožu, u kreme ili druge kozmetičke preparate.

Najpoznatiji su macerati od nevena, čička i kantariona (gospine trave).

Macerat nevena– izuzetno koristan kod oštećenja kože, dobar za regeneraciju i zarastanje rana i ožiljaka. Protiv opekotina, svraba, osipa, popucalih kapilara, bolnih vena. Može se raditi i od svežih latica.

Macerat čička-ima primenu u lečenju lišajeva na koži, a u kozmetici za ishranu korena kose i uklanjanja peruti.

http://www.coolinarika.com

Macerat kantariona – se radi u maslinovom ulju, ali u aromaterapiji je bolje koristiti neko lakše, manje gusto ulje. Dobro je protiv strija, bora kao i suncem izazvana oštećenja kože. Nije pogodno za sunčanje pošto je fotosenzibilno (apsorbuje UV zrake te može prouzročiti oštećenja slična opekotinama).

Mogu se maceriratii  lavanda, kamilica, ruža, smilje kao i druge biljke.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s